Recept za slana peciva može se naći svuda u mnogo varijanti i kombinacija. Naravno, svaka domaćica svoj recept najviše hvali i smatra ga najboljim. I svako ko priprema ovakva peciva uspeo je da napravi odgovarajuće modifikacije, sve sa ciljem da se dobije što bolji proizvod. Takav je slučaj i kod nas :)
Sastojci:
450g brašna
2 pune kašike masti
1 jaje za testo
1 jaje za premaz
250g domaćeg sira
1 šoljica mleka
½ kašičice soli
1 kesica praška za pecivo
malo susama za posipanje
malo aleve paprike
Priprema:
Umutiti jaje i mast, a u brašno prvo umešati so i prašak za pecivo pa dodati mast i jaje, izdrobljen sir i uz pomoć mleka zamesiti testo. Zavisno od tipa brašna ako testo deluje pregusto dodati još oko pola šoljice mleka. Umešeno testo ostaviti oko 15 minuta na hladnom da odstoji. Nakon toga razvući oklagijom testo do oko 5mm debljine, pa kalupom za perece i margarete isecati oblike i ređati u pleh podmazan mašću ili obložen papirom za pečenje. Na tako pripremljeno testo namazati jaje umućeno sa jajetom i alevom paprikom i na kraju preko svega posuti susam. Testo peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 10 minuta, dok ne porumeni sa donje strane dobro. Pored oblika perece mogu se praviti i štapići, cvetići i drugi oblici po želji.
Sastojci:
450g brašna
2 pune kašike masti
1 jaje za testo
1 jaje za premaz
250g domaćeg sira
1 šoljica mleka
½ kašičice soli
1 kesica praška za pecivo
malo susama za posipanje
malo aleve paprike
Priprema:
Umutiti jaje i mast, a u brašno prvo umešati so i prašak za pecivo pa dodati mast i jaje, izdrobljen sir i uz pomoć mleka zamesiti testo. Zavisno od tipa brašna ako testo deluje pregusto dodati još oko pola šoljice mleka. Umešeno testo ostaviti oko 15 minuta na hladnom da odstoji. Nakon toga razvući oklagijom testo do oko 5mm debljine, pa kalupom za perece i margarete isecati oblike i ređati u pleh podmazan mašću ili obložen papirom za pečenje. Na tako pripremljeno testo namazati jaje umućeno sa jajetom i alevom paprikom i na kraju preko svega posuti susam. Testo peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 10 minuta, dok ne porumeni sa donje strane dobro. Pored oblika perece mogu se praviti i štapići, cvetići i drugi oblici po želji.
No comments:
Post a Comment