Ko je ikada probao žerbo tortu biće oduševljen ovom varijacijom na temu koju sam ja našla na sajtu Minjina kuhijnjica. Dakle torta je kalorijska bomba ali predstavlja fenomenalnu kombinaciju pečenog šećera, krckave čokolade, pečenih oraha i penastog fila od jaja. Žarbo torta zaista treba probati.
Sastojci:
Kore:
20 belanaca
600 gr mlevenih oraha
400 gr šećera
120 gr sitno seckanih oraha
Fil:
20 žumanaca
200 gr šećera u prahu
250 gr margarina
Glazura od čokolade
200 gr čokolade
100 gr margarina
Šećerni preliv:
400 gr šećera
Priprema:
Izmiksati 5 belanaca sa 100 g šećera. Dodati mlevene orahe i varjačom lagano promešati. Pleh veličine 23 x 33 cm pokriti papirom za pečenje, koji je prethodno namazan margarinom da se kora lepo odvoji bez zaostataka, zatim po njemu rasporediti 30 g sitno seckanih oraha. Sipati smesu, izravnati i peći u zagrejanoj rerni na stepeni oko 12 do 15 minuta. Ovako spremiti i preostale 3 kore.
Patišpanje složiti na sto jedan pored drugog (orasi da budu gore), da bi lakše i brže mogao da se razmaže karamelisani šećer koji se jako brzo steže. Šećer (400 g) istopiti u svetlu karamelu, zatim brzim potezima u tankom sloju premazati sve kore. Ostaviti da se ohladi, zatim istopiti čokoladu sa 100 g margarina i premazati kore preko šećera. Ostavite da se dobro ohladi pre stavljanja fila.
Žumanca i šećer skuvati na pari, ohladiti i dodati umućeni maslac. Prefilovati kore i ukrasiti po želji. Ova torta je čvrsta i pogodna za fondan.
No comments:
Post a Comment