Vremenska Prognoza

May 19, 2011

Moja čokoladna torta sa šlagom i keksom

Na internetu postoji masa recepata za ovakvu čokoladnu tortu, ali na žalost pored toga što u fil idu živa jaja, ista je masa i za fil i za korice. Sve ovo me je navelo da napravim svoju modifikaciju torte koja ukusom ne odudara, ali zato nema živih jaja i strahovanja od toga.



Sastojci

Kore:      16 belanaca

16 kašika šećera

15 kašika mlevenog mlečnog keksa

4 kašike kakaoa

2 kašike brašna

1 kesica praška za pecivo

I Fil:        16 žumanaca

300g šećera u prahu

250g crne čokolade za kuvanje

250g šlaga

100g mlevenog mlečnog keksa

II Fil:     200g praha za šlag penu

450ml mleka

Priprema:

Kore : Kore pripremiti iz 2 puta, umutiti po 8 belanaca sa 8 kašika šećera pa ručno umešati varjačom po 7,5 kašika mlevenog keksa, jednu kašiku brašna i po 2 kašike kakoa. Peći na 220 stepeni 10 do 15 minuta.

I Fil: Dobro umutiti žumanca i šećer pa staviti da se kuva na pari uz neprestano mešanje. Posle 5 minuta kuvanja ubaciti izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne istopi i ujednači. Kada je čokolada otopljena a za varjačom počnu da ostaju tragovi mešanja skinuti fil sa pare i ostaviti da se ohladi. Dobro umutiti margarin i umutiti sa ohlađenim filom. U to dodati mleveni keks, da ne bude ni pregusto ni preretko :)

II Fil: Šlag penu umutiti po uputstvu proizvođača.

Ređanje: Kore preseći na pola da se dobiju ukupno 4 kore, na svaku koru naneti I fil pa drugi fil pa kora i tako do poslednje kore, kojom se završi torta i na koju može ići bilo koja varijanta dekoracije.

2 comments:

  1. Bas je lepo ukrasena. :)

    ReplyDelete
  2. [...] recept i ideja za ovu tortu je moja čokoladna torta sa šlagom i keksom, ali nisam odolela da napravim ovu modifikaciju sa orasima i dobijem jedan sasvim drugačiji, [...]

    ReplyDelete