Vremenska Prognoza

May 25, 2011

SOK OD KOPRIVE

Stiglo je proleće, a sa njim pregršt darova iz prirode koji mogu poslužiti kao hrana, lek ili osveženje. Među prvim prolećnim blagodetima je kopriva, sveprisutni stanovnik naše okoline. Ima je zaista svuda i vrlo je otporna i uporna biljka. Pored ostalih svojstava, smatra se vrlo dobrim i bogatim izvorom gvožđa, pa se od nje često spremaju različiti napici i čajevi. Ja sam otkrila mnogo lep, ukusan a ujedno i lekovit recept za pripremu soka.


Potrebno je:

1 kg koprive(cele biljke bez korena)

1,7 litara vode

2 limuna

2 kesice limuntusa

1 kg meda li šećera.

Sveže ubranu koprivu oprati i iskidati koliko je moguće. Preliti je sa 1,7 litara hladne vode, pokriti tanjirom i pritisnuti kamenom ili posudom zapremine 2l napunjenom vodom. Ostaviti na hladnom da stoji 24 časa. Potom procediti tečnost i u nju dodati limunov sok, limuntus i šećer ili med. Kada se svi sastojci sjedine sipati u flaše i držati u frižideru. Pije se razblažen kao sirup.

Ako patite od malokrvnosti tada obavezno sastavit sok sa medom i konzumirajte 1-2 supene kašike nerazblaženog sirupa ujutru pre jela.

Ako se pitate otkud limun i limuntus u ovom soku, odgovor j u sadržaju vitamina C koji pospešuje resorpciju gvožđa u oganizmu, pa ovo dođe kao idealna kombinacija- gvožđa i vitamina C na jednom mestu. A pošto je reč o sirupu bez konzervansa i termičke obrade, limuntus je neophodan da mu produž ivek trajanja.

No comments:

Post a Comment