Vremenska Prognoza

May 30, 2011

Slavski kolač

Sastojci:
1 celo jaje
1 žumance
1 žumance za premazivanje
1 mala šoljica ulja
1 mala šoljica rastopljenog maslaca ili margarina
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
30g svežeg kvasca
350ml toplog mleka
50 ml osveštane vode
900g brašna
Za figurice:
50 brašna
50g gustina
malo soli
topla voda oko 100ml


 
Priprema


U sud staviti veći deo brašna, pa u to umešati so. Razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i kašičicom brašna u šolji toplog mleka i ostaviti na taplom da nadođe. Umutiti celo jaje i žumance sa maslacem ili margarinom i dodati u brašno, zatim dodati nadošao kvasac i uz pomoć mleka zamesiti testo.


Pred kraj mešenja dodati ulje i još malo mesiti, pa ostaviti testo da nadođe bar 30 minuta. Za to vreme umesiti presno testo od brašna, soli, gustina i tople vode i od njega praviti figurice (5 poskurica ili pečata, pletenice za krst po sredini, golub, klas pšenice, burence, ruže, listići, grozd i sl.) ostaviti figurice da se prosuše a nadošlo testo premesiti i ostaviti još pola sata da nadolazi. Posle tog vremena od testa formirati 7 jednakih lopti i jednu upola manju za pletenicu.


Staviti 1 loptu u sredinu kalupa ili šerpe zapremine 4litra, a ostale lopte rasporediti okolo. Od osme lopte napraviti valjak, uplesti u pletenici i postaviti oko kugli, uz ivicu kalupa.


Ostaviti kolač 15min da naraste pa ga premazati umućenim žumancetom i postaviti figurice.


Kolač peći na 200 stepeni prvih 20 minuta a zatim smanjiti na 180 stepeni i peći još oko 50 minuta. Ispečen kolač zamotati u čistu krpu.























4 comments: