Vremenska Prognoza

December 12, 2012

SLATKE ŠARENE KIFLICE


Ovaj recept sam pronašla u mom omiljenom časopisu  Torte i kolači, koji je poslala Biljana Prekajski. Odlična varijanta za zimske dane, jakog ukusa, neobičnog izgleda mogu se služiti same ili uz tople napitke.


Sastojci:
Testo:
2 čaše mleka
1,5 čaša ulja
2 žumanceta
1 jaje
1 kockica svežeg ili 1 kesica suvog kvasca
2 kašike šećera
1 prašak za pecivo
900g brašna
2 kašike kakaoa
1 kašika ulja
Sirup:
500g šećera
3 vanilin šećera
400ml vode


Priprema:
Pomešati brašno, šećer, prašak za pecivo, pa dodati žumanca, jaje, ulje, kvasac i na kraju zamesiti glatko testo sa mlakim mlekom. Podeliti testo na dva podjednaka dela, pa u jedan deo dodati 2 kašike kakaoa i kašiku ulja i to dobro izmesiti da se izjednači. Ostaviti oba testa da podođu oko 45 minuta. Nadošlo testo razmesiti i svako podeliti na po 6 podjednakih kuglica.




Razviti oklagijom svetlu kuglu u krug debljine oko 4mm, isto to uraditi sa kakao kuglom trudeći se da se dobiju krugovi približne veličine. Staviti kakao krug preko svetlog krugai iseći na 8 trouglića. Svaki trouglić saviti u kiflicu i ređati u podmazan pleh.



Tako uraditi sa preostalim testom. Kiflice peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 20 minuta. U međuvremenu staviti vodu šećer i vanilin šećer da prokuvaju, pa vruće pečene kiflice kašikom na kratko potapati u vruć sirup i ređati u posudu za služenje.




No comments:

Post a Comment