Vremenska Prognoza

December 6, 2011

POSNI SLAVSKI KOLAČ


Bliži nam se Sveti Nikola, a za tu slavu svaka domaćica, naravno, mora spremiti slavski kolač. Pošto je u pitanju posna slava, takav mora biti i slavski kolač il krsni hleb.


Sastojci:
600g brašna
1 kockica kvasca
1 ravna kašičica šećera
1 puna kašičica soli
½ kašičice praška za pecivo
Malo osveštane vodice
Oko 300ml tople vode
100ml ulja
Oko 2 kašike ulja za premazivanje



Priprema:
Pomešati brašno, so i prašak za pecivo, pa ga ostaviti na toplo mesto da se malo zagreje. Za to vreme razmutiti kvasac u toploj vodi sa kašičicom šećera i ostaviti na toplom mestu da nadođe. Kada je kvasac nadošao u brašno usuti malo osveštane vodice a onda nastaviti mešenje testa sa nadošlim kvascem. 

Pred kraj mešanja dodati ulje i umesiti testo do kraja da bude mekano i da se ne lepi za ruke, kao za kiflice. 

Ostaviti testo da naraste oko 40 minuta na toplom mestu, dok ne udvostruči zapreminu pa ga premesiti i ostaviti da još jednom naraste do pola. Nakon toga premesiti testo i podeliti na 7 kugli jednake veličine i 1 malo manju. Veće kugle lepo uobličiti i stavljati u kalup ili šerpu prečnika oko 26 cm, tako da 1 kugla ide u sredinu a ostale oko nje, pazeći da ne budu previše pribijene. 

Od poslednje kugle napraviti baš dugačak valjak pa ga uplesti u dvoje kao pletenicu i postaviti ga na kolač bliže periferiji. Tako pripremljen kolač ostaviti na toplom mestu ispod krpe da nadođe oko 25 minuta. Za to vreme zagrejati rernu na 250 stepeni. Kada kolač dovoljno naraste uz pomoć malo vode zalepiti ukrase pa ostatak kolača premazati uljem i ubaciti u rernu i peći ga na 240 stepeni oko 10 minuta a zatim smanjiti na 180, pokriti ga folijom  i peći još oko 45 minuta. 

Pred kraj pečenja skinuti foliju da kolač porumeni pazeći da ukrasi ne požute. Po isteku ovog vremena kolač ostaviti u isključenoj rerni još oko 15 minuta a onda ga izvaditi iz rerne i kalupa, umotati u čistu krpu.

Pre pečenja kolač bi tremalo da izgleda kao ovaj mrsni slavski kolačsa slike a ispečen bi trebalo da izgleda ovako. Da bi selolač lakše izvadio iz kalupa bar na dno postaviti papir za pečenje pored podmazivanja.

1 comment: