Vremenska Prognoza

September 23, 2011

PEKMEZ OD NELJUŠTENIH ŠLJIVA I BRESAKA


Džem je neka srednja varijanta između slatkog  pekmeza. Razlikuje se po tome što se za džem koristi manje šećera nego za slatko ali više nego za pekmez i što se u džem stavlja celo voće ili pola celo a pola propasirano.



Sastojci:
10kg očišćenih, neljuštenih šljiva
3-4kg očišćenih bresaka
3-4kg šećera
4 kesice vanilin šećera



Priprema:
Odstraniti koštice iz šljiva i bresaka, pa sve samleti na mašinu za meso. Dobijenu masu staviti u nauljenu šerpu koja može da stane u rernu od šporeta i sve to ubaciti da se greje na srednje jakoj vatri. Ložiti vatru ujednačeno i na svakih pola sata vaditi šerpu iz rerne i promešati pekmez pa okretati šerpu na suprotnu stranu. Posle oko 1,5 sati dodati 2 kg šećera i dobro promešati da se bolje rasporedi. Nastaviti sa daljim loženjem vatre i posle oko 2 sata dodati još 1kg šećera, a ostali šećer dodavati po ukusu (neko voli jako slatke pekmeze). U to vreme otprilike će se i pekmez dosta ugustiti pa bi trebalo izvaditi šerpu na šporet i kuvati pekmez još oko 30 min uz često mešanje. 




Kada počne da ostaje trag prilikom mešanja pekmez skinuti sa vatre, ubaciti vanilin šećer i mikserom na srednjoj brzini mutiti ga oko 15 minuta, da se potpuno ugusti, posvetli i prohladi. Posle toga vruć pekmez sipati u čiste, suve i tople tegle, pa ga staviti na kraj šporeta da se uhvati pokorica. Tegle sa ohlađenim pekmezom poklopiti čistim i suvim poklopcima ili celofanom i čuvati na suvom, hladnom i tamnom mestu.




Ovako spremljen pekmez u rerni zahteva malo truda i pečenja pored šporeta, dobija se zaista ukusna zimnica sa ukusom koji blago podseća na suve šljive, jedino je boja prilično tamna.

1 comment:

  1. U maloj kuhinji je prilicno nezgodno tako nesto spremiti. Tako da cu samo uzivati u fotografijama.:)

    ReplyDelete